Pszichodráma csoportterápia. Pszichoterápia, traumaterápia, irodalom. x |
Masszázs outlet és más témájú cikkek: Egészséges test, egészséges lélek. Az Ön vállalkozása számára előnyös lehet, ha az oldalára mutató link elhelyezésével szakmai vagy PR-cikket helyez el ezen a honlapon. Írjon: >levél küldése<

A pánikbetegség és agorafóbia tünetei, kezelése

A pánikbetegség oka és tünetei

Az interneten a pánikbetegség vagy a pánikbetegség tünetei kulcskérdésekre keresve olyan weboldalak kerülnek a Google találati listák élére, amelyek hellyel-közzel ugyanazokat a közhelyeket ismételgetik, olykor szó szerint átvéve egymástól a rövid, nagyjából helytálló, de gyakran a lényeget meg nem ragadó definíciókat, leírásokat, felsorolásokat. Egyszerű lenne irodalmi Pszichodráma-blogunknak is ezt tenni, de mi igyekszünk igényesebbek lenni és olykor másféle megközelítésekből kiindulni.

Arra a kérdésre például, hogy

Mi a pánikbetegség?

nem azt a választ adjuk, hogy a pánikbetegséget váratlan rohamokban jelentkező heves szorongás jellemzi és hogy ha a roham visszatérővé válik és kiváltásában nyilvánvaló okot nem találunk, akkor az már bizony már kialakult pánikbetegség. Ez mind igaz. Ám ez csak a jelenség leírása. A szerintünk szakszerű megközelítés az, hogy
 • a pánikbetegség olyan viselkedési zavar, amelyet a tudatban tévesen rögzített, hamis ok-okozati összefüggések váltanak ki.
Azaz a tünetek voltaképp tévedésen alapulnak. Valamiért (pl. együttes előfordulás miatt) a pszichénkben összekapcsolódott egy olyan ok és egy olyan okozat, amelyek a valóságban nem tartoznak egybe, azaz a következménynek, amelytől joggal szorongunk, félünk, pánikolunk, nincs köze az általunk feltételezett okhoz, amelytől így nem is kellene tartanunk. Mégis szorongunk.

Ezzel együtt el kell fogadnunk a számos leírásban szereplő állítást, hogy a betegség egyértelműen meghatározható oka ismeretlen - de hozzátesszük, hogy azt valóban nem tudjuk, mi okozza a téves kapcsolást, ám
 • azt viszont pontosan tudjuk, hogy ez a téves kapcsolás a kiváltója a pánikbetegségnek. 

A pánikroham és -betegség oka

Az eredendő okot felismerni és elhárítani azonban nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy betegünket panaszmentessé tegyük: bőven elegendő magát a rossz társítást feloldani, megszüntetni. És bár az ősok felismerése nem történt meg, a páciens ugyanazt a téveszmét többé már nem kell hogy elszenvedje, lévén nem elkerüléssel, hanem a pánikszituáció feldolgozásával és biztos uralásával emelkedett felül betegségén.

Emellett persze hasznos ismernünk különböző elméleteket és hipotéziseket. A biológiai elmélet megalkotóinak egy csoportja például a noradrenalin nevű neurotranszmittert vette vizsgálat alá. A neurotranszmitterek olyan speciális agyi vegyületek, amelyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől - neuron - a másikig. A klinikai körülmények között végzett kísérleteik során megállapították, hogy a noradrenalinban gazdag agyi terület ingerlése félelmi stresszállapotot, pánikot vált vagy válthat ki, ezért a vegyület aktivitásának változása hatással van vagy lehet a látszólag spontán pánikroham kialakulására.

Ezek persze roppant fontos információk, de egy pszichoterapeuta számára a kémia mégis inkább gyógyszereket, gyógyszerezést, a szervezetbe történő kémiai beavatkozást jelenti - holott felfogása szerint a jelenség a kognitív viselkedés, a gondolkodás, a felismerés, az érzékelés, a reagálás és a további ppszichológiai folyamatok szintjén kezelhető és kezelendő, azaz a mentális és kognitív tartamok és változások területén kezelhető a legeredményesebben, lévén
 • a pánikbetegség kialakulásában sokkal nagyobb szerepe van annak, hogy a beteg hogyan ítéli meg a testében lejátszódó folyamatokat, semmint annak, hogy azok voltaképp valójában hogyan is zajlanak. 
A szorongásos és fóbiás betegségek eredményesen kezelhetők viselkedésterápiával, akár online  távoktató videóprogram keretében is.

A szorongásos pánikbetegség testi-lelki tünetei:

 • Elfogy körülöttem a levegő - Fulladás és/vagy légszomj
 • Meg akar állni a szívem - Szúró, nyomó, égő mellkasi fájdalom
 • Ki akar ugrani a szívem - Erős szívdobogásérzés vagy igen gyorsan verő pulzus
 • Felfordult velem a világ - Ájulásérzés, szédülés, bizonytalanság
 • Rázni kezdett a hideg - Reszketés, remegés, hideglelés
 • Égni kezdett az arcom - Kipirulás vagy hidegrázás
 • Azt hittem, meggyulladok - Izzadás, hőhullám
 • Felfordult a gyomrom - Émelygés, hányinger
 • Mintha a kezem-lábam nem lenne az enyém - Zsibbadó, szurkáló érzés a végtagokban, az arcon, mellkason
 • Sírhatnékom támadt- depresszív hullám
 • Nagyon féltem - Rémület, rettegés
 • Azt hittem, ott helyben meghalok - átélt halálfélelem
 • Azt hittem, ott helyben megbolondulok - a megőrüléstől, az önkontroll elvesztésétől való félelem
pánikbetegség tünetei
Mi a pánikbetegség? Okok, tünetek - gyógyítás
Külső hivatkozások a témában:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése